Heb je vragen over seks en stel je deze vragen liever anoniem? Je kunt een afspraak maken maar mailen, bellen of WhatsAppen kan ook.

Mail: rotterdam@jip.org
WhatsApp: 0638036734

Seks

We krijgen vaak de vraag wanneer je nou moet beginnen aan seks. Je moet niks! Het juiste moment moment voor seks is als je er zelf aan toe bent. Anderen (ook je vriend of vriendin) kunnen dit niet voor je bepalen! Het is jouw lijf. Begin je te vroeg met seks, dan kan dit gevolgen hebben. Je kan je rot, vies of depressief voelen. Luister dus goed naar jezelf en je eigen lichaam! Het klinkt allemaal leuk en spannend, maar er zijn dingen die handig zijn om te weten en waar je op kunt letten voordat je aan seks begint. Bijvoorbeeld:

 

  • Van seks kun je een SOA krijgen. Dit betekent een seksueel overdraagbare aandoeningen. Sommige mensen lopen jaren ongemerkt rond met een SOA, en het gevaar hiervan is dat ze deze dus vaak ongemerkt ook verspreiden. Laat je dus testen op een SOA en gebruik een condoom.
  • Van seks kun je zwanger worden. Ja, ook zonder dat een jongen in je klaarkomt. Dit komt door het voorvocht dat uit de penis komt. In het voorvocht dat uit de penis komt (voordat een jongen klaarkomt dus) kunnen al zaadcellen zitten die een meisje zwanger kunnen maken. Omdat de cyclus van elk meisje anders is, kan een meisje ook zwanger worden terwijl ze ongesteld is of nog nooit ongesteld is geweest!

Jip Facebook

Heb je vragen over seks? Je mag hiervoor altijd bij ons langskomen of je vraag stellen via de telefoon, mail of WhatsApp.


Sexting
Je hebt iemand online ontmoet via insta of kent iemand gewoon van school. Je raakt met elkaar in gesprek en jullie vinden het fijn om met elkaar te praten. Van een flirterig gesprek gaat het ineens sneller dan je dacht en vraagt degene om een naaktfoto. Je schrikt. Maar die persoon krijgt met zijn of haar lieve woorden jou toch zover om een naaktfoto te sturen. Die persoon zal er echt niks mee gaan doen, want het is gewoon speciaal voor hem of haar. Daarna gebeurt er iets wat je niet had verwacht. Deze persoon dreigt de naaktfoto online te zetten. Wat nu?


Dit is nog maar een klein voorbeeld van hoe het kan gaan. Wanneer er naaktfoto’s worden verspreid van jongeren onder de 18 jaar is dit zelfs kinderporno en dus strafbaar! Ook is het verspreiden van beeldmateriaal zonder toestemming strafbaar! Dit omdat er sprake is van smaad. Smaad is de aantasting van de eer, goede naam of het aanzien van iemand anders. Als sexting beelden door anderen verspreid worden en dus in verkeerde handen vallen zijn de gevolgen niet te overzien. Zonder je toestemming sta je ineens open en bloot op het internet. Het is vaak voorgekomen dat jongeren zelfmoord hebben gepleegd, omdat ze niet met dit verdriet en schaamte konden omgaan. Dit mag niet gebeuren. We willen jullie dan ook waarschuwen voor de gevolgen.

Dreigt er iemand of heeft iemand een naaktfoto van je online gezet? Zoek dan hulp en schaam je alsjeblieft niet. Blijf vooral niet alleen zitten met je probleem. Probeer er met iemand over te praten. We snappen dat dit niet makkelijk is en dat je niet zomaar aan iemand je verhaal gaat vertellen. Weet dat je altijd bij het JIP Rotterdam terecht kunt. Onze dienstverlening is gratis en anoniem. Je mag altijd bij ons langskomen. Je kunt ons ook bellen, mailen of WhatsAppen. Gelukkig zijn er nog meer organisaties waar je terecht kunt. Vaak kun je ook anoniem en online met hen chatten. Denk aan organisaties als Help Wanted, Stoppestennu en Onuitwisbaar. We proberen met je mee te denken over wat je nu het beste kunt doen. Weet dat je er niet alleen voor staat!